• Cesta za zázrakom z medu
      • Cesta za zázrakom z medu

      • 03.10.2022 13:05
      • Ako sa hovorí – bez práce nie sú koláče. My študenti tried IV.A a IV.B by sme o tom za tie štyri roky vedeli rozprávať. Ako maturitný ročník nás čaká dlhá cesta plná tvrdej práce. Sme o to vďačnejší, že sme si mohli tradične posledný ročník na našej škole osladiť.
      • Naša cesta za zázrakom z medu sa konala 12. 09. 2022 v českom meste zvanom Frýdek-Místek. Marlenka je názov, o ktorom minimálne počul každý z nás. Ide o medové torty a ďalšie medové dezerty, ktorých pôvod je spätý z Gevorgom Avetisjanom. Svoje originálne rodinné recepty priviezol do Českej republiky zo svojej rodnej Arménie.

        Exkurziu sme začali v návštevníckom centre, z ktorého bola cítiť silná medová atmosféra. Po zemi sa tiahol koberec s kvetovým motívom. Osvetlenie bolo inšpirované tvarom včelieho úľa, z ktorého stekali kvapky medu dotvárané veľkými podobizňami včiel. Návštevníci by nemali prehliadnuť ani nohy stoličiek, ktoré sa namiesto tradičného ukončenia podobali na drevené paličky do medu. Práve tieto drobné detaily tvorili obrovský celok atmosféry, ktorá v nás zotrvala až doteraz.

        Počas prednášky o firme, ktorá vznikla v roku 2003, sme si vychutnávali koláčiky s kávou. Už oboznámení s príbehom Marlenky sme sa presunuli na miesto, ktoré je zrodom zázraku z medu. Výrobná hala v sebe skrývala automatickú výrobnú linku, ktorá bola špeciálne vyvinutá na výrobu medových tort. Informácie o podniku nám utkveli v pamäti najmä vďaka skvelému sprievodcovi, ktorý svoj výklad obohatil vtipnými poznámkami a zaujímavými faktami.

        Na konci našej návštevy sme neostali s prázdnymi žalúdkami, ani rukami. Každý z nás si so sebou odniesol koláč alebo iný výrobok zakúpený v predajni za zvýhodnenú cenu.

        Síce Marlenka už naďalej nie je malá firma, ktorá mala na začiatku jedného zamestnanca, rodinnú atmosféru a lásku, ktorá je tajnou prísadou v koláčikoch, rozhodne nestratila. Chceme sa poďakovať nášmu učiteľskému zboru, bez ktorého by sme nemali príležitosť spoznať príbeh Marlenky.

        Zázrak z medu si podmanil celý svet, vrátane našich tried IV.A a IV.B.

        Miriam Vráblová  IV.A

         

        Fotogaléria: https://oavoza.edupage.org/album/#photos:album:14

      • Naspäť na zoznam článkov